Tehnologija Barkod Skeniranja

Koja tehnologija je prava za vaše poslovanje ?

Tehnologija skeniranja se stalno razvija i obezbeđuje industriji još dva načina prikupljanja podataka. Dva kompetentna načina prikupljanja podataka su laser i digitalni imidžer. Donošenje odluke koja tehnologija je prava za vaš posao može biti težak zadatak. Poznavajući prednosti i načine upotrebe može biti prvi korak ka uspehu.

Ključ odlučivanja između ove dve tehnologije je utvrđivanje koja bolje odgovara zahtevima i budžetu vašeg poslovanja.

Simbologija

2D-Data Matrix code
2D Data Matrix kod

 

I laserski i digitalni imidžer su programirani da dekodiraju određene simbole tj "jezik" barkoda. Simbologija koja se koristi može biti odlučujuća kod odlučivanja koja tehnologija će izvući maksimum iz svoje primene. Korišćenje dvodimenzionalne (2D) simbologije je u usponu na mnogim tržištima, plasirajući digitalne imidžere kao bolji izbor. Ipak, za upotrebe koje ne zahtevaju čitanje 2D barkodova, laserski skeneri su prihvatljiviji izbor.

Laserski Skeneri

SamTec Motorola LS1203
SamTec Motorola LS1203

 

Laserski skeneri pružaju odličnu preciznost i produktivnost. Ovo omogućava korisnisku da postigne visok nivo produktivnosti u visoko protočnim oblastima poslovanja. Laserski skeneri su u stanju da dekodiraju 50% veći spektar nego digitalni imidžeri. Tehnologija laserskog skeniranja je poboljšana i pojednostavljenja, skeneri su jeftiniji nego digitalni imidžeri. Iako nisu u stanju da pročitaju 2D simbole, mogu čitati sličnu simbologiju tj PDF417 kod. Laserski skeneri nude brojne prednosti za razne primene i smatraju se preporučljivom tehnologijom za : 

  • Dekodiranje na većim udaljenostima

  • Dekodiranje UPC/EAN i drugih 1D kodova koji se koriste u maloprodaji

  • Aplikacije koje zahtevaju toleranciju na pokret

  • Na samouslužnim prodajnim mestima

 

Dok se laserski skeneri mogu pokazati kao prednost u pojedinim aplikacijama , ostala tržišta su pogodnija za digitalne Imidžere ili kombinaciju obe tehnologije.

Digitalni Imidžeri

Intermec CN51EA30

Intermec CN51 sa EA30 Imidžerom

Pored 1D barkodova, digitalni imidžeri, mogu dekodirati 2D barkodove. 2D barkodovi sadrže u sebi više informacija od 1D koda, čineći digitalne imidžere korisne za korišćenje u transportu, logistici i praćenju predmeta. Kao dodatak 1D i 2D skeniranju, digitalni imidžeri visokih performansi mogu snimati i prenositi slike, omogućavajući snimanje potpisa i skeniranje celog dokumenta. Oni takodje imaju mogućnost čitanja direktnog označavanja proizvoda(DOP), metod trajnog direktnog označavanja proizvoda. DOP je u porastu i omogućava praćenje proizvoda tokom njegovog životnog veka. Digitalni imidžeri imaju mnogo pogodnosti kod određenih primena: 

  • Dekodiranje 1D i 2D barkodova

  • Dekodiranje DOP-a

  • Dekodiranje važnih informacija vezanih za praćenje

  • Snimanje fotografija za upravljanje zalihama

  • Kombinovanje barkod dekodiranja, snimanje slika i snimanje potpisa u jednom uređaju.

 

Koji uređaj bi trebali da izaberete ?

Kada se koriste u odgovarajućim tržištima, laserski skener i digitalni imidžeri imaju brojne prednosti. Ponekad, kombinovanje obe tehnologije može biti ispravna odluka. To su moćne tehnologije koje će povećati produktivnost, efikasnost i smanjiti operativne troškove. Prilikom odabira tehnologije za prikupljanje podataka, preduzeća moraju sprovesti analizu kapaciteta i prednosti svake tehnologije. Prepoznavanje koja tehnologija - laser ili digitalni imidžer, obezbeđuje više prednosti za vaš posao je ključ uspeha.

Sampro Tim